„Dani pastrmke“ održani u Ljubišu
Čajetina – Ljubiš je zlatiborsko planinsko selo gde se ljudi prvenstveno bave stočarstvom, a u poslednje vreme malinarstvom i turizmom. Pored toga u Ljubišu se uzgaja i kalifornijska pastrmka, te su MZ Ljubiš i opština Čajetina došli na ideju da promovišu kalifornijsku pastrmku, na taj način što su organizvali manifestaciju „Dani pastrmke“.
Ove godine,održano je treće po redu nadmetanje u pripremanju pastrmke, ali i prvo u pripremanju riblje čorbe. A sve to uz bogat kulturno umetnički program i sportska takmičenja. U seosko turističkom domaćinstvu „Kukanjac“ pripremana je riblja čorba.
„Pošto imamo pastrmske ribnjake, mi još u riblju čorbu dodajemo šaran, skušu i bele ribe, kako bi ta riblja čorba bila izuzetno dobra i kvalitetna“, kaže Mile Kukanjac, vlasnik seosko turističkog domaćinstva „Oaza Capo“.
Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.
„Želim da se zahvalim svima koji su prihvatili da učestvuju na ovom takmičenju i da održimo naša sela, da sačuvamo naše tradicionalne proizvode u LJubišu i da pokažemo da je pastrmka koja se ovde proizvodi visokog kvaliteta i da ljudi mogu tu ponudu proširiti na celu Srbiju, a da očuvamo sve ono što je srpska tradicija“, naglasio je Stamatović.
Udruženje proizvođača kalifornijske pastrmke „Ljubiška pastrmka“ i MZ Ljubiš organizatori su ove manifestacije.
„Pozivam sve ljude da i sledeće godine tradicionalno dođu kod nas u Ljubiš turistički i da napavno, probaju sve specijalitete od pastrmke“, kaže Milina Vesović, predsednik MZ Ljubiš.
Žiri u sastavu Milisav Nikolić, Bojana Božanić i Vladimir Petrović Pižon, u takmičenju u pripremanju pastrmke, doneo je sledeću odluku:
Prvo mesto – Terzići iz Ljubiša;
Drugo mesto – ekipa „Oval“ sa Zlatibora;
Treće mesto – ekipa „S koca i konopca“ iz Arilja.
„Osim, naravno, ukusa pastrmke, ove godine je žiri obraćao pažnju na to šta i kako se priprema, kako izgleda sam štand gde je bila pastrmka. Ja sam i ranije bila ovde i učestvovala u žiriranju i zaista, mislim da je kvalitet pripreme pastrmke sasvim sigurno mnogo bolji u odnosu na neki prethodni period“, kaže Bojana Božanić, član žirija.
„Nismo očekivali ovu, mogu reći, zaslužnu nagradu. U svemu ovome nisam učestvovala sama, već su mi pomagali otac, suprug, dever, jetrva, deca i ostali. Inače, mislim da je u pripremanju pastrmke i njenoj oceni presudan bio ukus dima koji je presudio, mislim na bukovo drvo“, kaže Olivera Terzić, koja je osvojila prvo mesto u pripremanju pastrmke.
Prvi put ove godine, održano je i takmičenje u pripremanju riblje čorbe, a pobedu je odnela ekipa „S koca i konopca“ iz Arilja.
„Kuvamo na svim takmičenjima, čisto iz ljubavi, razonode i druženja, jer to volimo. I evo, napravili smo ovde najbolju čorbu, treći smo bili u prženju pastrmke, a drugi po uređenju štanda“, kaže Ivan Čančarević, pobednik u pripremanju riblje čorbe.
Pokrovitelji manifestacije su opština Čajetina, TO Zlatibor, Sportski centar Čajetina i Zlatiborski eko agrar.
TO Zlatibor