Da li znate šta je Šljivko?
Mlađe generacije nisu zapamtile kolač Šljivko koji su spremale njihove prabake. Za ovu zaboravljenu poslastica potrebne su sveže šljive, međutim danas retko koja domaćica zna da sa pripremi, iako je veoma ukusan.
Na ovim prostorima ovaj kolač od šljiva se prvi put spominje u vreme vladavine Otomanske imperije. Imajući u vidu da je Šljivko izuzetno hranljiv i da se ne može nikada pokvariti, u Srbiji je imao status strateške hrane za hajduke, ali i za zvaničnu srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova i I svetskog rata.
Danas ga je moguće pronaći u zlatiborskom selu Sirogojno, gde se recept prenosi generacijama.
Recept
Očistiti sveže šljive od koštica i kuvati dugo dok se smesa ne ugusti. Nakon toga dodati malo palente, tek toliko da je moguće oblikovati kolačić u obliku diska, a zatim ih poređati na listove svežeg kupusa i sušiti na suncu. Posle sušenja, suve ih uvijte u listove kupine i uvežite kanapom. Kasnije od tih kupinovih listova možete napraviti i čaj.
Izvor: PressLider
Foto: palachinkablog.com
i na listu vinove loze se sussi