„Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana”
Preobilna, neispravna ishrana, uzrok je mnogih bolesti. Pored stresa, sa kojim se savremeno čovečanstvo suočava, neumerena i neprilagodjena ishrana dovodi do brojnih zdravstvenih problema.
Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma nizu komplikacija koje se mogu javiti kao posledica nepravilne i nezdrave ishrane. Broj bolesti koje se povezuju sa nekvalitetnom ishranom raste iz dana u dan.
“Najčešće bolesti koje se javljaju su: gojaznost,šećerna bolest,povišen krvni pritisak, srčani i moždani udar, karijes, alergije, anemija…Pored nepravilne ishrane na pojavu i razvoj bolesti utiče i prekomerna upotreba hemijskih preparata u gajenju i preradi namirnica. Osobe koje imaju prekomernu telesnu masu imaju za 20% kraći životni vek od svojih vršnjaka. Prava borba sa gojaznośću traži upornost.Pre nego što bilo šta preduzmete,posavetujte se sa lekarom. Hrana je trenutan izvor zadovoljstva,jer zdravlje na usta ulazi,ali, nažalost i bolest”, rekla je za PressLider medicinka sestra Ana Veličić.
Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i menja, a o od toga što smo uneli zavisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.
Grčki filozof i liječnik Hipokrat zaslužan je za širenje ideje o upotrebi zdravih namirnica, umesto lekova. O tome govori njegova poznata izreka: „Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana”. Iz brojnih Hipokratovih dela saznajemo kako su i brojni drugi filozofi i lečnici tog doba prepoznali uticaj hrane na ljudsko telo kao Galen, Paracelsus i drugi.
Hrana je sastavljena od mnogih hranljivih materija, koje su svima potrebne za: život, rast i razvoj, održavanje zdravlja, obezbeđivanje energije za rad. Potrebno je oko 40 hranljivih materija da bi čovek bio zdrav. Osnovne hranljive materije su vitamini, minerali, aminokiseline iz proteina, proteini, masti i (ugljeni hidrati). Ove materije treba dobiti iz različitih namirnica, jer ne postoji jedna koja sadrži sve potrebne sastojke u dovoljnoj meri. Zbog toga je neophodno da ishrana bude raznovrsna. Svaka vrsta namirnica je dobar izvor neke materije
Zato, mislite o tome šta jedete, vratite se što prirodnjim izvorima hrane, pratite svoje tijelo iznutra i spolja kako reaguje na spoljašnje i unutrašnje uticaje, motivišite sebe i druge, vežbajte i odmarajte svoje telo. Kao što smo naveli na početku, telo sve pamti, a vi se potrudite da kada dođe vreme za naplatu, račun bude što manji!
PressLider / Marina Trmčić
Ovaj tekst je deo medijskog projekta “Znanju na znanje 2017“ koji PressLider organizuje u okviru konkursa Grada Čačka za osvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017.godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
‘liječnik’, ‘lekova’ !!! Nemam ništa protiv ijekavice.
Ali valja se opredeliti i biti odgovoran prema pismenosti i obrazovanju.