Ukusi Indije na Zlatiboru
Zlatibor – Dve grupe turista iz dalekih država Indije i Izraela u istom danu su minulog vikenda boravile u hotelu “Iris“ na Zlatiboru, a sa četrdesetak indijskih gostiju ovde su bili i dvojica kuvara iz te mnogoljudne azijske zemlje. Ovi turisti iz Indije su, inače, boravili u Hrvatskoj i BiH, pa na dva dana svratili do Zlatibora.
Indijske kuvare zatekli smo u pripremi večere u kuhinji “Irisa“, gde je s njima radio Vojin Penjišević, šef kuhinje u ovom hotelu.
– Bila je ovo izuzetna prilika za upoznavanje s indijskom kuhinjom. Oni su spremali jela bez mesa, sve je povrće i voće, zanimljive začine stavljaju. Uglavnom su koristili ovde nabavljene namirnice, s tim što su za spremanje doneli svoj pirinač i crveno sočivo. Neka njihova znanja i recepte primenićemo u pripremi jela – ističe Penjišević.
Jedan od dvojice Indijaca u kuhinji “Irisa“ je Đogendar Sing, kuvar hotela sa pet zvezdica “Sahara star“ u Mumbaju, gde umešno spremaju jela indijske nacionalne kuhinje koja, kako on kaže, i stranci rado jedu.
– Svoju podelu jela i mi imamo: kao što ovde mogu biti odvojena za vegane i vegetarijance, kod nas je podela na jela sa lukom i đumbirom ili bez njih. A na Zlatiboru nam se dopada, ljudi su vrlo ljubazni, priroda lepa – rekao nam je Sing, pa naveo neobične nazive jela spremljenih u “Irisu“.
Recimo, “pavađi“ je nešto nalik našem satarašu od seckanog povrća, “guđeratikari“ poput krem čorbe od jogurta, korijandera, s lovorovim listom, “pakola“ su prženi valjušci pravljeni od svežeg kupusa, krompira, luka i ljute papričice, “dalkićeri“ sa puterom, uljem, solju, čilijem… Čorbe su im guste, jela pikantna. Ovi i drugi indijski specijaliteti našli su se na trpezi pred gostima “Irisa“, ali je tu bilo i drugih koji nisu indijski, poput posebno pripremljene ribe skuše za izraelske turiste, te prepoznatljivih jela domaće kuhinje.
Po rečima mladog vlasnika hotela “Iris“ Nikole Kneževića, stranci sve češće odsedaju u “Irisu“, ne samo iz evropskih država nego i iz Kine i drugih. Bilo je i Indijaca, ali je ovo prvi put da indijski kuvari spremaju u hotelskoj kuhinji. – Ovaj hotel radi tek treću godinu, a već imamo prosečnu popunjenost od 75 odsto. Sada su kod nas turističke grupe iz Izraela i Indije, za leto imamo najave boravka sportskih ekipa iz Gruzije, Kine i Izraela, dok smo prošle godine ugostili sportiste iz Albanije – kaže Knežević.
Politika / Branko Pejović