TAJNA AROMA JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
Program „Tajne aroma jakih alkoholnih pića” održan je u sredu, 22. februara u Gradskoj biblioteci Čačak u okviru Manifestacije „Štampana reč 2022”. Tom prilikom predstavljena je monografija „Priručnik za senzorno ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića” koja je objavljena u izdanju Naučnog voćarskog društva Srbije. O knjizi, ali i tome kako mali proizvođači mogu praviti još kvalitetnije rakije od voća, koje samim tim postaju konkurentnije na tržištu, govorili su autor knjige prof. dr Ninoslav Nikićević, recenzenti dr Branko Popović i dr Ivan Urošević, kao i dr Nemanja Miletić u ulozi moderatora.
Miletić je delo opisao kao kapitalno, jedinstveno na našem govornom području s obzirom na temeljan pristup temi. Svako poglavlje se, naglasio je on, uz detaljan prikaz procesa valjane konzumacije i procene kvaliteta, bavi određenom vrstom alkoholnog pića i parametrima koji utiču na njegov kvalitet.
Jedan od recenzenata, dr Branko Popović, osvrnuo se na simboliku održavanja promocije knjige u Gradskoj biblioteci Čačak ističući da su mnoga književna dela stvorena iz nadahnuća vinom, a da je Fokner kao ljubitelj žestine, proces destilacije čak smatrao početkom civilizacije. Podsetivši zatim na slavne boeme među američkim i ruskim piscima, ali i ovdašnjim poput Đure Jakšića i Disa, anegdotski je podvukao vezu između stvaralaštva i alkoholnih pića.
Ističući kvalitet monografije i njenu upotrebnu vrednost dr Ivan Urošević je u recenziji, između ostalog pribeležio „za one koji uz kapljicu pića žele da dokuče tradiciju, dožive zemlju i sunce, osete trud proizvođača i pre svega da sa bliskim prijateljima, pa i sami, uživaju u kvalitetu koji određuje geografsko poreklo, karakteristična regionalna sirovina ili neko jedinstveno tehnološko rešenje, Priručnik predstavlja jedinstveni vodič za putovanje kroz univerzum mirisa i ukusa jakih alkoholnih pića”.
Urošević je i opisao kako izgleda komisijsko senzorno ocenjivanje, uz napomenu da jedino ljudska čula mogu ostvariti pravu procenu i da uz adekvatnu edukaciju, vežbu i savete stručnjaka može se postati dobar ocenjivač.
Autor Ninoslav Nikićević prvi je u Srbiji stekao doktorat iz oblasti jakih alkoholnih pića, a jedini u svetu odbranio disertaciju na temu izučavanja aromatskog kompleksa rakije šljivovice proizvedene od sorte požegača. Sa posetiocima programa podelio je dugogodišnje iskustvo učenja tehnologije i razvijanja veštine analize čulima. Njegova knjiga tekstualno navodi šta se može očekivati, a šta tražiti u rakijama koje želimo da opišemo i ocenimo.
Zaključeno je kako jedini način da hedonistički pristup alkoholnim pićima, a uz njega i kvalitet rakije, podignemo na viši nivo, jeste da kao konzumenti postanemo dovoljno edukovani. To će, složili su se učesnici programa, ovom „nacionalnom blagu” obezbediti bolje mesto među plemenitim pićima.