Promocija Šarganske osmice
Osim voznih karata za krstarenje „ćirom“, u Mokroj Gori najtraženiji su – teletina i kupus. Ukusima srpske kuhinje nisu odoleli ni Japanci.
Brojni turisti iz zemlje izlazećeg sunca, među najmilijim uspomenama koje nose kući su teleći gulaš i salata od kiselog kupusa.
– Najčešći meni za koji se opredeljuju je dobro zaljućen teleći gulaš, garniran pireom ili barenim krompirom, pre koga obično pojedu mešanu salatu. Na kraju zaslade pitom od višanja. Oduševljeni su i puni hvale na obrok – priča za „Blic“ Željko Brković, šef motela „Šarganska osmica“.
Sledeće omiljeno na meniju Japanaca je sarma koja se služi uz čorbu „jajarušu“, ćevape, mešanu i voćnu salatu.
– Za razlik od gulaša koji sliste do zadnje zalogaja, od dve sarme pojedu obično jednu, od pet ćevapa u tanjiru ostanu tri – kaže Brković.
Na proputovanju kroz Balkan u Mokru Goru je navratila grupa od 20 Japanaca.
– U Zagrebu smo jeli punjenu papriku, u Prizrenu ćevape, ali ništa bolje nismo probali od vašeg kiselog kupusa. Takvo jelo kod nas ne postoji – prenosi gošća Midori Murakami.
Kad posredstvom turističkih agencija ugovaraju dolazak u Mokru Goru, Japanci insistiraju da im se dostave fotografije svih delova menija srpske kuhinje. Supu naručuju vrelu, pirinač dobro kuvan, jela neslana i nezačinjena. Zahtevaju da im obroci budu što manji.
– Primetili smo da posle svakog obroka svi do jednog odlaze u toalet, sve dok nismo shvatili da nakon jela obavezno peru zube – priča Aleksandra Milutnović, glavni organizator za ugovaranje i promociju „Šarganske osmice“.
Na biletarnicama „Šarganske osmice“ u junu je prodato 9.120 karata. Trećinu od njih kupili su stranci. Ugostitelji su već navikli na kulinarske afinitete stranaca.
– Nemci, Italijani i Grci najviše vole pečenu teletinu, Rusi i Česi jagnjetinu, Poljaci potaž od povrća, leskovačku mućkalicu i baklave, Skandinavci dimljene riblje filete. Skoro smo imali grupu iz Tajlanda koja je tražila morsku ribu, ali su morali da se zadovolje domaćom pastrmkom. Slovenci, Bugari i Rusi najželjniji su šljivovice i dunjevače, – prepričava Željko Brković.
Uveden i treći polazak na Šarganskoj osmici
Pored dva ustaljena, sa polascima u 10.30 i 13.30, na Šarganskoj osmici, zbog unapred najavljenih dolazaka, u redovan red vožnje uveli su i voz koji iz mokrogorske stanice kreće u 16.10. Za subotu i nedelju vozne karte rezevisale su dve grupe od po 50 Poljaka.
Izvor: Blic