Bogata trpeza na festivalu u Temskoj pored Pirota
Vršidbeni đuveč, juvka sa sirom, gulaš od pečuraka, pohovana boranija, sarma od kupusa sa vrganjima, kisela banica, presna pogača, pihtije od boba, janija sa suvim rebrima i pečurkama, musaka od tikvica, proje, pite, kolači…
Ovo su samo neki od specijaliteta na bogatoj trpezi sedmog festivala staroplaninskih jela u selu Temska kraj Pirota.
Petnaest žena spremalo je najukusnije đakonije, a kuvao se i kotlić.
Kiša koja je pala prethodnog dana pokvarila je planove organizatora da dovodede više učesnika. I pored toga bilo je dosta posetilaca u dvorištu seoske škole a sve što je spremljeno pojedeno je sa slašću.
Za najbolje kuvarice stručni žiri proglasio je domaćice iz Udruženja žena “Klok” iz Krupca, a drugo i treće mesto pripalo je članicama Udruženja žena “Temštanka” Tanji Golubović i Suzani Bošković. Prvo mesto za pripremu kotlića pripalo je ekipi Sindikat grada Pirota, drugo EPS – Elektrodistribucija Pirot, a treće Sportskog centra Pirot.
– Nismo očekivale prvu nagradu, ali nam svakako prija. Takmičile smo se sa janijom od ovčijeg mesa, podrobicom od jagnjeće iznutrice i starim i pomalo zaboravljenim jelom žetvarskim đuvečem. Festival je prilika da pokažemo svoja umeća a cilj je da se očuva tradicija – kaže Brankica Kostić, predsednica Udruženja žena “Klok” iz Krupca.
– Pripremali smo gulaš od junećeg i svinjskog mesa sa pečurkama i začinima sa Stare planine. Pripremali smo i kuvali gulaš oko pet sati po starom i oprobanom receptu – kaže Dragan iz pobedničke ekipe Sindikata grada Pirota.
Dušica Đorđević, Nataša Golubović i Ivanka Popović kažu da godinama preko Udruženja žena “Temštanke” nastoje da sačuvaju stara jela od zaborava.
– Svi specijaliteti koje spremamo su zdrava i organska hrana i sve je prirodno iz naših bašti – kaže Đorđevićeva.
Izvor: Blic