Kupusijada u Zaselju kod Požege
Požega – Pored raznih gurmanskih takmičenja, poput Pasuljijade, Kupusijade, Gulašijade, Jagnjijade, Prasićijade… uz podršku ovdašnje Turističke organizacije je u Srednjoj Dobrinji održana i Svaštarijada, na kojoj su bila zastupljena sva jela iz nacionalne kuhinje, pišu Novosti.
Ipak, dosad najveća gurmanska manifestacija – Kupusijada – održana je 21. avgusta u Zaselju, a učesvovalo je čak 36 ekipa čiji su članovi u više od 50 zemljanih lonaca „krčkali“ više od tone kupusa i 500 kilograma najkvalitetnijih vrsta mesa…
I, prva nagrada je pripala gastronomima iz Lučana koje je predvodio Sreten Stevanović, druga je ekipa nazvana „Čaruga i sin“ iz Čačka, dok je treći bio požeški „Džip tim“. Priznanje za najuređeniji štand su dobili takmičari iz Lunovog Sela, a žiri i publika su jednoglasno procenili da je najveselije bilo u ekipi iz Dobrinja.
U Mesnoj zajednici, inače, procenjuju da je njihovu Kupusijadu posetilo više od 3.000 ljudi, pa su je nazvali „druga Guča“ i upravo njome obeležili završetak popravke i asfaltiranja puta kroz selo. Stariji meštani kažu da se u Zaselju toliko naroda videlo samo pre tridesetak godina – u vreme Preobraženjskog vašara – te daleke 1952, kada je selo kulukom izgradilo Zadružni dom…
TRPEZE
U požeškoj Turističkoj organizaciji najavljuju još bogatije trpeze. U Kalenićima, na pola puta ka Kosjeriću, za 11. septembar je zakazana Prasićijada. Ražnjevi su spremni i selektiraju se najbolji majstori za furune, a slično je i u Pilatovićima, gde se još nisu opredelili da li će pred žiri i posetioce izneti prasetinu ili jagnjetinu?
Među poslednjim gurmanskim takmičenjima će biti čvarkarijada, planirana za jesen u Dražinovićima – na početku sezone svinjokolja…
PressLider