Gorak ukus kupine
Da se nabere 100 kilograma kupine, treba vremena, a domaćinu za berača i 2.500 dinara plus dva obroka. Dakle 3.000 dinara. Taman toliko će i dobiti od otkupljivača. Zato u okolini Valjeva kažu da se ne može se raditi na nuli.
„Mnogi će prestati da je beru zbog ove cene, ja ne mogu da ostavim da propadne“, kaže Zoran Bošković iz Pričevića kod Valjeva.
Značilo bi kad je već posade, okopavaju, zalivaju ili u nju dosta ulože da bar okvirno znaju kolika ih cena čeka. Seljacima nije jasno kako cena oscilira sa 110 jedne na 25 dinara iduće godine.
„Kad bismo posredstvom države znali koja cena će biti, znali bismo koliko da ulažemo u zasade“, kaže Zoran Bošković iz Pričevića kod Valjeva.
U okolini Valjeva 1.200 hektara je pod kupinom, a preovlađuje sorta „čačanska bestrna“. Stručnjaci za voćarstvo ističu da je rod kupine dobar, kao i kvalitet plodova.
Otkupljivači i hladnjačari, pak, ne smatraju da je kupina kvalitetna. Hladnjačari napominju da još imaju prošlogodišnjih zaliha i zato prete da je neće otkupljivati.
„Iako su zalihe velike, mi ćemo otkupiti svu kupinu samo od voćara od kojih otkupljujemo malinu“, poručuje otkupljivač Milan Obrenović.
Ali to je rešenje za one koji imaju sreće. Sezona kakvu nisu očekivali, bez sumnje, demotivisaće voćare u valjevskom kraju. Manje će ulagati u zaštitu, navodnjavanje i širenje zasada ili će, kažu, iskrčiti parcele.
Izvor: RTS.rs