Jeste li spremni za proslavu dana posvećenog sladoledu?
Postoji li osoba na planeti koja ne voli sladoled? Naravno da ne, posebno tokom letnjih meseci kada mnogi od nas spas od visokih temperatura nađu u ovim hladnim poslasticama. Ove godine na vama je da smislite način kako ćete proslaviti praznik ledenom zadovoljstvu. Možete sebe častiti kuglom ili dve ili možda celom kutijom jer koji god ukus da odaberete nećete pogrešiti!
Svetski dan sladoleda u Beogradu biće obeležen u sredu, 20. jula, a poručivanjem sladoleda učestovaćete u „Škola za superheroje“ kojom se prikuplju sredstva za nastavak realizacije edukativnih radionica za decu od 6 do 12 godina. Restorani i poslastičarnice u kojima možete poručiti sladoled su „Franš“ (Bulevar oslobođenja), „Zdravo živo“ (Belville, Jurija Gagarina 14/lj, lokal br. 5), „Tintolino Family, Dolce by Tintolino Family“ (Krunska 84), „SoSo Sweet“ i „I Scream Rolls“ (Andrićev venac 4).
Sladoled je nekada bio dostupan isključivo kraljevima i plemićima, vezivao se za moć i luksuz, dok nam je danas mnogo širi spektar njegovih ukusa svima na raspolaganju. Zato iskoristite ovu privilegiju, odaberite svoju omiljenu aromu i prepustite se uživanju.
Ova neobična proslava potekla je iz SAD i datira iz doba predsednikovanja Ronalda Regana jer je 1984. godine proglasio jul za mesec sladoleda, a treću nedelju jula Nacionalnim danom sladoleda. Ovaj praznik se ubrzo proširio širom sveta, dokazujući da je ledena poslastica jedan od najboljih deserta.
Ne postoji saglasnost među istoričarima o poreklu sladoleda. Neki smatraju da su Kinezi odgovorni za recept ove poslastice koji je kasnije Marko Polo doneo u Veneciju, dok drugi naglašavaju da se stari Rimljani mešali sneg sa medom stvarajući prototip današnjeg sladoleda.
Sladoled je sve do pojave kuhinjski aparata poput frižidera bio rezervisan samo za bogate i služen je na trpezama kraljeva i plemića. Prvi recept za ledeni desert zabeležen je u knjizi recepata ledi En Fanšo 1665. godine i imao je ukus vodice cveta pomorandže, cvet muskatnog oraščića i ambergrisa, dok je recept za sladoled od čokolade objavljen 1692. godine.
Danas ima raznih ukusa, a ne zna se koji je lepši! Odaberite neki od njih i proslavite praznik posvećen sladoledu!
Izvor: PressLider