Za ovaj napitak sa slavske trpeze u Užicu OTIMAJU SE SVI GOSTI
Užice – Dovoljno je samo plodove oprati i staviti u vodu, te sačekati dvadesetak dana da provri – i eto kiselkastog, lekovitog narodnog napitka, prozirnoroze boje, o kome se malo znalo.
Onomad jedan Užičanin slavio Svetog Luku. Goste, a većina ih je bila sa strane, ponudio je vodnjikom. Sumnjičavo vrteći glavom, ne znajući šta im domaćin zapravo nudi, srknuli su, reda radi, prvo samo po gutljaj. Kad su se zvanice razišle, slavljenik je sabrao šta je popijeno – više od 30 litara vodnjike i tek nešto više od jednog litra sokova koji su se našli na sofri.
– Nema tu nikakve matematike, sve je prosto kao pasulj. U kantu sa deset litara vode stavi se po kilogram takiša i divljih jabuka, te po čaša kleke, šipurka, trnjina, gloginja i drenjaka. Samo još treba sačekati tri nedelje i dobiješ potpuno zdravo i osvežavajuće piće – priča za „Blic“ o spravljanju vodnjike Petar Nikolić, trgovac na užičkoj pijaci koji prodaje sastojke za lekovito piće.
Takiša je 400 dinara, divlja jabuka 50 za kilogram. Po 50 su i čaša šipurka i ostalih plodova. Kad se sve sabere, 10 litara vodnjike košta oko 750 dinara. Mali ceh ako se zna da u ovom piću plivaju vitamini.
– Neko stavlja i mušmule i dunju, zbor mirisa, ali se tada manje meće takiše i divljaka. Vodnjika je piće na blagoj bazi alkohola, kiselkasta, a ko kiselo ne voli, može da pošećeri. Slatka još bolje prija – objašnjava Nikolić.
Kada se popije otprilike trećina mere, u kantu se opet dolije voda i za nekoliko dana, kad voće i plodovi uzvre, u kofi je ponovo 10 litara vodnjike.
Šipurak je bogat vitaminom K i ima više vitamina C nego limun. Kleka dobro dođe za varenje, lečenje prehlade i astme. Gloginje su dobre za srce i imaju antidepresivno dejstvo. Trnjina prija želucu i suzbija kašalj. Drenjine su za bolju krvnu sliku, dovoljno je samo setiti se izreke – zdrav k’o dren.
Vodnjika se masovno ostavlja pred zimu u užičkom kraju, ređe u drugim delovima Srbije, u pojedinim se o njoj uopšte ne zna.
– Za one sa povišenim pritiskom nije preporučljivo da konzumiraju previše vodnjike jer ima malo alkohola. A opet, odlična je protiv temperature, nazeba, mamurluka i loše probave – veli Petar Nikolić ono što Užičani dobro znaju.
Blic / Vladimir Lojanica