Žig „Dobro sa Zlatibora“ čuva sve ono što vredi
Zlatibor. – Praznici su i dobro se jede, a na mnogim prazničnim trpezama su mesni i mlečni delikatesi zlatiborskog kraja. Ovi i još neki lokalni proizvodi, da se potvrdi njihova vrednost i izvornost, upravo su dobili novoustanovljeni žig garancije “Dobro sa Zlatibora“.
Taj žig proletos je registrovan, reč je o poduhvatu čajetinskog privrednog društva za razvoj poljoprivrede “Zlatiborski eko agrar“. Osmišljenom s ciljem brendiranja ovdašnjih vrednosti, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u ponudi turističke opštine Čajetina. Da se neguju autentičnost i tradicija, podstakne kreativnost, promoviše ono što vredi iz zlatiborskog kraja.
Ovde se navodi da naziv “Dobro sa Zlatibora“ mogu nositi ne samo tradicionalni prehrambeni proizvodi, nego i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), posebni restorani, kategorisana seoska turistička domaćinstva.
– Žig garancije će uticati na podsticaj razvoja lokalnih proizvoda, podizanje nivoa kvaliteta i turističkih usluga. Oni koji ga dobiju proizvode se na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, s tim što izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina može poreklom biti sa teritorije cele Republike Srbije – navode u “Eko agraru“, dodajući da hrana sa oznakom “Dobro sa Zlatibora“ mora zadovoljiti potrebe potrošača i sve odredbe o bezbednosti, te da se žig može dodeliti samo onim proizvođačima i pružaocima usluga koji rade po propisima i uredno evidentiraju nabavku sirovina, proizvodnju i prodaju.
Poznato je da su Zlatiborci od davnina pouzdani snabdevači tržišta suvomesnatim proizvodima, s kojima su još u 19. veku stizali na pijace od Beograda do Sarajeva i Dubrovnika, čak i do Beča i Pešte. Ta tradicija održala se i u ovo vreme, ovdašnji mesni specijaliteti uvek su na ceni. Zlatiborsko podneblje bogomdano je za proizvodnju dobre goveđe i svinjske pršute, slanine, domaće kobasice, stelje i drugih delikatesa, koje ovovremeni domaćini svake zime prikazuju na popularnoj “Pršutijadi“ u Mačkatu.
Pored mesa, u zlatiborskim domaćinstvima prave se i odlični sir i kajmak, med, rakija, a vredne ruke domaćica, koje izrađuju rukotvorine kad nađu slobodnog vremena, stignu da načine i slasne džemove, sokove, kompote, poslastice. Pojedini domaćini odlučili su da suše voće, drugi se bave prikupljanjem i gajenjem lekovitog bilja, proizvodnjom čajeva, uzgojem starih sorti žitarica…Prilika je da se i plodovi njihovog rada preko žiga “Dobro sa Zlatibora“ bolje vide i naplate.
(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)