Zlatiborski sir sa švajcarskim ukusom
Želja za ekonomskim napretkom i ispunjenim porodičnim životom u prirodi, navela je četrdesetjednogodišnjeg Radivoja Mišovića da sa suprugom Irenom i sinovima Markom (14) i Draškom (11) okrene novi list. Posle 12 godina službovanja u turizmu i bankarstvu on je u Rudinama napravio sopstvenu farmu, kupio je 20 „braun svis“ krava i skupu opremu, a uskoro će u lepom zlatiborskom selu započeti proizvodnju švajcarskog sira „grijer“.
Poduhvat Mišovića je mukotrpan i neizvestan. Od porodice traži rad, znanje, vreme i odricanje, jer je potrebno puno novca da bi se stiglo do cilja. Radivojeva želja je da u započetom poslu izdrže, da entuzijazam i uloženo – bude nagrađeno, pišu Novosti.
– Po podizanju farme, odlučio sam se za rasu „braun svis“, malo plemenitiju od nama poznatije „buše“, jer odnos proteina, belančevina i masti u mleku daje dobar finalni proizvod. Namera je da ovde na Zlatiboru proizvodimo švajcarski „grijer“ sir. Krave su sada u fazi teljenja, pa započinjemo proizvodnju – objasnio je Radivoje. – Nisam imao pomoć banaka, pa smo do sada urađeno finansirali od ušteđevine i pozajmicama od prijatelja i porodice, pomažu roditelji, sestra, zet…
Očekuju Mišovići da će pozajmljeno vratiti do početka proizvodnje sira, a do prvih prihoda drže se i svojih poslova. Radivoje je konsultant u jednoj građevinskoj firmi, supruga Irena radi u očevom restoranu, a ostatak vremena provode uz decu i na farmi. Za spavanje i odmor, vremena skoro da nema.
– Od države sam zasada dobio subvencije za nabavku opreme za mužu, vezove i adaptaciju farme, očekujem i povraćaj 55 odsto novca od nabavke krava. Imam podršku opštine i „Zlatiborskog eko agrara“, pa ću aplicirati za nove subvencije – dodao je Radivoje. – Problem je trenutno radna snaga, malo ko želi da radi i da strpljivo čeka rezultate, a potrebe za radnicima će biti. Trenutno, skoro sve poslove obavljam sam, na farmi koja je udaljena osam kilometara od kuće sam danonoćno, a brinem i o 18 hektara imanja, što našeg, što zakupljenog, jer treba obezbediti hranu za krave.
Sada, kaže Radivoje, treba istrajati, jer je početak težak i pun odricanja, a garantovanog uspeha nema.
SEOSKI TURIZAM
– Uz proizvodnju sira, nadamo se da ćemo u dogledno vreme oživeti i seoski turizam na našem imanju. Rudine su na putu prema Sirogojnu i Rožanstvu i turistička perspektiva je dobra. Zasada, sve je u odricanju, radu i strpljenju – ističe Radivoje.
„GRIJER“ NA SRPSKI NAČIN
– „Grijer“ ćemo proizvoditi na tradicionalan način, nepromenjen 200 godina, želimo zlatiborski „zlatni sir“, da stvorimo ono što sam video u Nemačkoj i Švajcarskoj. Znam koliko je poduhvat neizvestan, sve zarađeno na drugoj strani ulažemo u farmu, a za uspeh će biti potrebno i malo sreće – ističe Radivoje.
PressLider